[BLOGCAST #1] Suuruus sinussa filosofia käytännössä: Juho Toukola

Suuruus sinussa kirjan ensimmäinen blogcast käsittelee miestä, joka jätti turvallisen arjen markkinoijana tavoitellakseen unelmaansa insinöörinä – tiedemiehenä, joka rakentaa ja laukaisee avaruuteen asioita (ja ehkä ihmisiä). Kuuntele Juhon ja Jannen koko keskustelu Soundcloudista ja lue oleellisimmat kohdat sekä alta tekstinä.

Juho Toukola on yksi Suuruus sinussa -kirjan esilukijoista. Janne & Juho tapasivat 2017 Trainers’ Housella. Yhteisestä ajasta kollegoina meille jäi traditio: filosofinen minuutti. Filosofisen minuutti on oleellinen osa myös Suuruus sinussa kirjaa, se on pysähtymisen hetki kaikista tärkeimpien aiheiden ääreelle elämässä.

Kaksi yhteistä kirjaa yhdistävät

Ensimmäisestä tapaamisesta muistetaan Dale Caernegien ”How to Win Friends and Influence People.”

Pian sen jälkeen myös Stepehen Coveyn – ”The 7 Habits of Highly Effective People” (suom. Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen) on tullut toistuvaksi keskustelunaiheeksi. Janne antoi kirjasta Juholle suosituksen ja Juho tilasi kirjan: “Kirjan mukana tuli 30€ lahjakortti. Ja kun kirja maksoi 7€. Se maksoi itsensä nelinkertaisesti itsensä takaisin ja päivän kahvit päälle – silloin minä aloin uskomaan Janneen.

7 Habits of Highly Effective People on viitekehys ihmisille, ketkä haluavat mennä eteenpäin elämässä.

Juho nyt ja miksi

Tällä hetkellä Juho on Seinäjoella opiskelemassa sähköautomaatiotekniikkaa, eli hänestä on tulossa insinööri.

Elämä muuttui kun hän kuuli Trainers’ Housella valmennuksessa amerikkalaisen psykologin William Jamesin tarinan ja tästä inspoiroituneena Juho kesällä 2018 Lofooteilla pohtiessa Juho antoi itsellen 100 päivää aikaa uskoa itseensä. Hän kysyi kysymyksiä kuten mitä ”minä haluaisin tehdä.” Hän löysi vastauksen lapsuudesta: ”haluan olla tiedemies, joka rakentaa juttuja eli insinööri tai keksijä nykyisen tiedon valossa. Insinööri kuulosti paremmalta.”

Seuraavia kysymyksiä olivat ”miks mä en ole insinööri? Minä en osaa matematiikkaa, minä en osaa fysiikkaa” ja ”voinko minä oppia ne?”

”Siihen oli vaikea sanoa ei, koska joskus ne on todistetusti opittu jollekin tasolle ja sitten ne on täysin unohdettu.”

Matematiikka haltuun – täysillä pisteillä pääsykokeesta läpi

”Hetken harrastamisen jälkeen muistin SMART-tavoitteet. Kuinka spesifiä on olla hyvä matematiikassa?”

”Tajusin, että tämä on liian laaja juttu. Minun täytyy löytää tarvittava taso. Silloin löytyi opas kirja. Päätin ottaa kirjan haltuun. Kirjoitin kaikki teoriat ja kaavat ylös muistikirjaan ja tein joka päivä kahdeksan tehtävää kaikkine alakohtineen. Sitten tein lukion matematiikan kirjoista jotain lisää tehtäviä. Loppujen lopuksi minulla oli 56 A4 sivua teoriaa ja 562 laskua laskettuna. Tämä kaikki täyden 8h työpäivän lisäksi. Se oli elämäni ensimmäinen iso onnistuminen.”

Mitä sinä teet työpäivän jälkeen? Juho on tehnyt päätöksen ottaa vastuun siitä ettei osaa matematiikkaa ja otti sen haltuun.

OPPI: Löydä riittävä taso ja määrittele se mitattavaan muotoon (esimerkiksi tämän kirjan tehtävät), etsi malli ja/tai mahdollisesti opettaja. Ryhdy tekemään joka päivä vähän: esimerkiksi 30 minuuttia päivässä. Tavoitteen tulee olla sopivan haastava, muttei mahdoton.

Helpotus kriisiiin on lähellä

Kriisi on käänteentekevä hetki. Siinä on pakko keskittyä siihen mikä toimii vielä hyvin.

Juho kertoo, että hän on ”kriisikäyttöliittymä”, joka päätyy kriisiin liian myöhään ja toisaalta saa itsestään eniten irti kriisin hetkellä. Kriisi vaatii keskittymistä yhteen asiaan ja sen onnistumiseen.

Kaksi vinkkiä kohdata kriisit aikaisemmin:

  1. Pysähdy ja tarkastele tosiasioita. Pitää kysyä itseltään useammin: mitä mä haluan?
  2. Myönnä kriisi aikaisemmin, oli kyse mistä tahansa asiasta – kun kohtaat tosiasiat ennen kriisejä.

”Yksi päivä oikeata toimintaa tekee aivan mielettömästi. Viikossa näkee varmasti tuloksia. Seitsemän vuorokautta keskittynyttä tekemistä. Siinä mennään kovaa kiinni omaan merkitykseen. Helpotus on yllättävän lähellä.”

Miksi?

”Uskon sen johtuvan siitä, että nykytilanne on tulosta siitä mistä olet ottanut vastuuta ja mistä olet ottanut vastuuta.”

”Se mistä olet jättänyt ottamatta vastuuta on todennäköisesti tulehtuneessa tilanteessa. Kun otat siitä pikkuhiljaa vastuutta. Kun pysähtyy ja ymmärtää missä on nyt. Esimerkiksi myöhään jäänyt kesätyön haku. Mihin tää tie vie? Mihin mä haluan mennä?”

”Mittaa tekemistä, ei tuloksia. Voit siis johtaa tekemistä, et lopputulemia. Johda siis tekemistä.”

”Mikäli työnhaussa pitäisi käydä niin, että on työpaikka. Tee lista kuinka monta työhakemusta pitäisi lähettää?”

”Ensimmäinen päivä ruokkii sitä, että teen jotain mikä on helpotus siihen tulehdukseen.”

Yrittäjänä: ensimmäinen asiakas. Onnistuminen ruokkii onnistumisesta antaa uskoa ja luottamusta.

”Uskon, että se antaa myös jotain muutakin. Se on jotain taianomaista, että rupeaa tekemään asioita.”

”Insinööriopntoihin lähteminen on ollut elämäni paras päätös.”

”Nykyisellään ajattelen, että insinööriys on erittäin vaikuttava teema.”

”Mitä tulee ymmärtämiseen – ajatusmaailma siitä, että sä totut vastaamaan kysymykseen: emmä tiedä, mutta ehkkä mä kokeilen selvittää tuota kautta ja…”

Eteenpäin menemisen teema kiehtoo Juhoa.

”Haaveissa on tietysti poistua maapallon ilmakehästä, avaruuteen on pakko päästä jotain lähettämään.”

”Se antaa itseluottamusta ja toivoa oppia asioita mitä voi tietää ja pitää tietää.”

Mitä on Juhon filosofisessa ensiapulaukussa?

”Lääkärit pitävät heidän skapellejaan ja muita instrumenttejaan valmiina hätätilanteiden varalta, pidä sinäkin filosofiasi valmiina – valmiina ymmärtämään taivasta ja maata.”

Marcus Aurelius
  • Yksi asia on ”soita Jannelle.” Laajennuksena ”kannattaa kysyä ihmiseltä, joka todennäköisesti tietää. Todennäköisesti löytyy henkilö, joka saattaa tietää enemmän tai ainakin tarjota uutta näkökulmaa asiaan.”
  • Pysähdy arvioi, ja suunnittele. Tee ensimmäinen asia.
  • Kirjoita se asia ylös ja harrasta pohtimista paperilla.

Kirjoittaminen on yksittäinen tekeminen mikä on eniten muuttanut myös Jannen elämään. Kun ajatukset saa pois päästä, voi oppia ymmärtämään itseään ja mitään paremmin. Sinun täytyy ymmärtää mitä itse ymmärrät asiasta.

Valitse aikeet ja sanat tarkasti ja kanna vastuu tekemistä. Tätä ajatusta soveltamalla Juho ja Janne ovat päässeet eteenpäin kohti unelmiaan.

Janne Piiroinen ja Juho Toukola 11.9.2020
Suuruus sinussa (2020)

”Elämä on valintoja. Muutumme tietoisesti tai tiedostamatta. Miksi emme siis tietoisesti, kohti myönteisempiä mahdollisuuksia?” – Janne Piiroinen

Voit hankkia Suuruus sinussa kirjan esimerkiksi tilaamalla sen Books on Demand -verkkokaupasta tai suoraan kirjailijalta Amor Fati verkkokaupasta.

Janne Piiroinen on kirjailija, yrittäjä ja filosofi. Vuodesta 2009 saakka Janne on elänyt tietoisen kasvun filosofiaa ja kirjoittanut aiheesta yli 1000 artikkelia. Hänen kirjoituksia on luettu satojatuhansia kertoja maailmanlaajuisesti. Lisää hänen suomenkielistä tuotantoaan voi lukea osoitteessa www.posinkautta.com.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *